Aanraking als medicijn!

Massage helpt bij depressie.

Wie het heeft weet dat depressie meer is dan somberheid, verdriet en angst want dat zijn de mentale symptomen. Het is na onderzoek ook net zo goed een "lijfziekte". En dat vraagt ook zijn aandacht.

Uit onderzoek is gebleken dat Holistische Massagetherapie, de symptomen die zich zowel fysiek als mentaal uiten bij een depressie erg kan verlichten. Een kleine 20 jaar wordt er serieus onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van massagetherapie bij depressie. Uit deze onderzoeken is gebleken dat massages symptomen als pijn, depressie, angst en vermoeidheid kunnen verzachten. Een zachte massage van 30 tot 40 minuten is ideaal. Belangrijk is hierbij dat er een vertrouwensband is tussen behandelaar en cliënt die lijdt onder zijn depressie. Al binnen een paar weken merkt de cliënt een verschil op.

Massagetherapie bij depressie is een heel goed alternatief voor lichaamsbeweging wat in principe ook goed is maar het vergt veel inzet en energie en daar ontbreekt het vaak aan bij iemand die gebukt gaat onder een depressie.

Twee kernsymptomen

Voordat we kijken hoe dat helende effect van Massagetherapie ontstaat; welke symptomen verzacht het eigenlijk?

Hoe uit een depressie zich in je lijf?

Twee kernsymptomen van een depressie zijn;

- Anhedonie en vitale remming.

Eerst anhedonie, wat is dit? Dit houdt in dat je het onvermogen hebt om vreugde te ervaren. Iemand die depressief is ervaart prikkels die normaal gesproken plezierig zijn ( samen uit eten gaan, naar het theater of een concert gaan) niet meer als fijn en plezierig. Het wordt niet meer als iets positiefs ervaren. Er is geen geluk beleving, soms ook geen pijnbeleving alleen maar gevoelloosheid. En dat zit niet alleen in het hoofd maar in het hele zenuwstelsel wordt dit beleefd. Niets lijkt je meer te raken, geen tranen van geluk of blijdschap, geen vlinders meer in je buik, geen kippenvel meer krijgen, niets, helemaal niets meer). Het lijkt haast doods.

Vitale remming

Het andere kernsymptoom, vitale remming, verwijst naar "niet willen" en "niet kunnen". Fysiek uit zich dat in een stijf, strak lijf, stoornissen op gebied van de spijsvertering, seksualiteit of doorbloeding, zware benen en armen, traagheid of het altijd koud hebben. Zelfs verkrampingen in de nek-, schouder- en rugspieren spelen en de ademhaling is oppervlakkig met soms pijn op de borst. Al deze symptomen kunnen dus verlicht worden door massagetherapie. Hoe kan dit?

Onderzoek wijst uit dat 2 dingen, interoceptie en psychisch welzijn hierbij een rol spelen.

Ten eerste stimuleert helende aanraking via de huid bepaalde zenuwvezels en die zorgen voor regulering en interoceptie. Bij Interoceptie wordt je je gewaar van je innerlijk lichaam; je registreert dorst, honger, opwinding, pijn en nog veel meer. Interoceptie is dus wat je lichamelijk waarneemt. Het bepaalt hoe je je "lichaams-ik" ervaart en deze ervaring bepaalt jouw psychisch welzijn in grote mate. En dit kan dus worden hersteld via massagetherapie en de aanraking hierbij. De gevoelloosheid zal afnemen en na een tijdje kan de cliënt weer positieve prikkels ervaren.

De hoofdrolspeler; Oxytocine.

Of ook wel het geluk hormoon of knuffelhormoon genoemd. Het hormoon dat ons sociale gedrag verbeterd, het werkt ontspannend en remt pijnprikkels. Oxytocine ontstaat in allerlei verschillende situaties en dus ook bij zachte, ritmische huidaanrakingen. Zeker heeft het effect als vertrouwde handen die aanraking brengen. Zorgvuldige stimulering van de huid zou zo weleens een magisch medicijn kunnen zijn.

Vraag jezelf maar eens af na een massage; Voel ik mij meer verbonden met mijn lijf, sta ik steviger op mijn voeten? Ben ik meer gegrond in het NU in plaats van gevangen in het verleden of toekomst? Zo kan aanraking ook een aanleiding vormen, het vertrouwen vestigen voor gesprekken die op andere momenten misschien moeilijk te beginnen zijn.

In onze maatschappij zie je steeds meer Huidhonger ontstaan. Denk maar eens aan ouderen. Zij worden vaak slechts alleen nog maar functioneel aangeraakt. Door de werkdruk is er bijna geen tijd meer voor een hand op de schouder als iets even moeilijk is, of een aai over de bol als iets goed gegaan is. We zijn geen knuffelvolk maar dat geeft een zekere armoede voor ons welzijn.

Tuurlijk is het de eerste stap om een bezoek aan jouw huisarts te brengen en te vertellen hoe je in jouw vel zit. Daarna kan Holistische Massagetherapie positief helpen bij het plan van aanpak.

 

Bron; Holistik.