Leven zonder Angst... het kan echt!

Je kent vast nog wel de bekende uitspraak van Pippi Langkous, het geesteskind van Astrid Lindgren en die ging als volgt: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Toen ik deze rake woorden op een reclame-spandoek zag staan met de afbeelding van een ijzersterke Pippi die een huis optilt moest ik wel glimlachen. In gedachten dwaalde ik af naar de bekende TV-serie van mijn jeugd. Ik was best een beetje jaloers op die Pippi die overal lak aan had en overal vol voor ging zonder een spoortje angst te kennen. Het klinkt ook zo heerlijk kinderlijk eenvoudig, maar net zoals alle dingen die kinderlijk eenvoudig lijken, is dit het niet.

Angst maakt blind

Naarmate we ouder worden hebben we het lef niet meer zo om buiten onze comfortzone te stappen en begrenzen we onszelf om onze dromen na te jagen. We raken een beetje blind voor de mogelijkheden en uitdagingen die stiekem constant om ons heen aanwezig zijn.Onze dromen worden minder spontaan en het geloof om zelfs deze geremde dromen na te jagen verslapt.

Als kind zag de wereld er heel anders uit. De toekomst was vol met hoopvolle momenten en we fantaseerden er heerlijk op los.Onze fantasie draaide overuren.

Begrensd

We zijn niet voor niets jong geweest en onze rugzak vol ervaring is nog steeds gevuld met het avontuurlijke karakter uit onze jeugd. Maar ons kinderlijke instinct maakt steeds meer plaats voor aan onszelf opgelegde grenzen. We moeten ons als volwassenen gedragen en bepaald gedrag kan echt niet meer omdat het kinderachtig is of ronduit onacceptabel. Zo krijgt het kind in ons steeds minder te vertellen.

Verlangen

Het verlangen naar het kind in ons is er zeker wel als we de teksten en spreuken als Carpe Diem en Live your life achter een lijstje plakken maar aan het eind van de dag komen we erachter dat we de dag hebben gevuld met dingen die moeten. Alsof we aan een bepaald beeld moeten voldoen. We laten ons vaak leiden door hoe we denken dat "iets" hoort en sleuren onszelf een benauwd pad in .

De angst om te falen leidt ons en maakt ons bang. We leggen ons snel bij iets neer als we het niet kennen. Alsof we ons opsluiten in onze bunker zonder dat we gaan kijken of het gevaar al voorbij is.

Wees soms even Pippi Langkous

We kunnen zoveel leren van het meisje met de oranje staartjes. Laten we ontsnappen uit de vissenkom en doe de dingen die je nog nooit hebt gedaan en denk dat je het wel kan. Leef de bekende uitspraak van Pippi , ze is immers niet voor niets wereldberoemd.

Vaak geef ik cliënten mee meer speeltijd in te plannen in hun vaak overvolle agenda's.  Zeker de cliënten die van alles 'moeten' worstelen hiermee. Eerst moet het to-do lijstje af en dan pas spelen is hun motto. Maar gaandeweg komen ze er steeds meer achter dat het lijstje van moeten nooit af is. Dan beseffen ze dat ze het zelf zijn die de teugels wat mogen laten vieren als ze speelkwartier willen. En dan is het zoóo ontspannend.

7 redenen om te spelen

Een bekende 'spelprofessor' Stuart Brown geeft 7 redenen waarom spelen belangrijk is, niet alleen voor kinderen maar zeker ook als je al volwassen bent.

Ik zet ze voor je op een rijtje.

1. Als uitlaatklep tegen stress.

Spelen is ontspanning en daarmee een geweldig tegenwicht voor stress. Ga na een rotdag eens op en neer springen en heen en weer wiebelen - je voelt je vanzelf al beter.

2. Omdat je er creatiever van wordt.

Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu op het strand een zandkasteel bouwt of door het bos rent als ridder in de middeleeuwen. Niets stimuleert de hersenen zo als spelen.

3. Omdat je er van leert.

Kinderen spelen omdat het leuk is maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel en dat geldt ook voor volwassenen. Door ongedwongen te spelen leer je bijvoorbeeld problemen op te lossen, het helpt te focussen en je pikt sociale vaardigheden op. Je leert spelenderwijs dus een hele boel.

4. Omdat spelen  gezellig is.

Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen maar het is ook gewoon leuk en samen iets leuks ondernemen dat schept een band. Dit zie je bijvoorbeeld bij veel teamuitjes die draaien allemaal om het spel.

Ik geef voor bedrijven bijvoorbeeld de Break "Balans op de Boomstam waarbij de deelnemers steeds een opdracht krijgen waarbij ze van plaats moeten wisselen. Bij deze break komt spel, samenwerken, overleg, leiding nemen of -geven allemaal aan bod. Zo'n spel legt de hele groepsdynamiek bloot hoe het werkt tussen de teamgenoten en hier kom je dan spelenderwijs achter.

5. Omdat je er fit van wordt.

Bij het spelen train je niet een specifieke spiergroep zoals in de sportschool. Nee, je hele lijf profiteert ervan. Waarom zo serieus je vaste routine afwerken als je ook fit kunt blijven door een potje handbal, door te springtouwen, een hardloopwedstrijdje te doen. Of wat dacht je van apekooien?

6. Omdat het je jong houdt.

Bekijk voor de aardigheid het filmpje, van een vrouw die een grap uithaalt met haar echtgenoot. Het werkt gewoon op je lachspieren, het ontspant.

7. Omdat je er blij van wordt.

Daar hoef ik niks meer aan toe te voegen toch? Want de essentie van spelen is; Het dient geen doel, het draait om onbekommerd plezier.

Grijp elke gelegenheid aan die zich voordoet om te spelen. Het is dé manier om een beetje lichtheid en vrolijkheid in de dag te brengen. En wie wil dat nou niet.??