Holistisch ...en dan?????

Veel van mijn clienten komen bij mij en kijken dan nog eens naar het praktijkbord wat in mijn tuin staat. Holistische Massage en Lichaamsbewustzijn staat erop gedrukt.

Maar wat is nu dat Holistische vragen ze zich af?

Ik zoek dan naar simpele antwoorden die de lading dekken van dit woord zoals 'de kop en de romp' horen bij elkaar en hebben invloed op elkaar. De spreekwoorden zetten deze antwoorden kracht bij en ik gebruik ze vaak in relatie met de klacht waarmee ze komen. Bij een klacht als BURN-OUT voel je je letterlijk en figuurlijk opgebrand. De klachten die hierbij horen zijn bijvoorbeeld, erge vermoeidheid, uitgeblust en je kunt niets meer. Vaak zijn het perfectionisten die zich nooit goed genoeg voelen en de grenzen van hun kunnen blijven verleggen met de beste bedoelingen. Het elastiek van veerkracht wordt steeds verder uitgerekt totdat het stiekje knapt. En op deze manier ontmoeten de geest en het lichaam elkaar.

Massage, lichaamswerk en andere lichaamsgerichte therapieën helpen je om je fijner in je vel te voelen. De meesten van ons kennen het gevoel van ontspanning na een massage. Je lijf voelt losser, minder gespannen en misschien voel je je opgeruimder of heb je ineens een oplossing voor een probleem waarmee je zat.

Maar als je nou een beetje op mij lijkt dan wil je ook graag weten hoe het nu kan dat je je zo lekker voelt na een massage of lichaamswerk. Je mag het ook gewoon bij genieten laten hoor, dat is ook prima. Maar misschien wil je net als ik weten waarom bijv. massage helpt om stress te reguleren. En dat vind ik nu weer het allerleukst aan mijn vakgebied om samen met mijn cliënten uit te puzzelen hoe ze in elkaar steken en wat er gebeurt als ze gaan ervaren wat aanraking met hen doet. Soms is dit een puzzel waarvan de stukjes zo in elkaar vallen en soms heeft dit proces wat langer tijd nodig. Het is ook maar net wat jij hiermee wilt.

Zo las ik kortgeleden een heel interessant boek van Bessel van der Kolk, Body keeps the score. Dit boek is er ook in het nederlands en heet dan Traumasporen. Ik zal proberen om het heel in het kort te beschrijven maar realiseer me dat ik het boek en de schrijver hiermee erg tekort doe.

Het gaat erom dat we als mens 3 verschillende hersenlagen hebben; het reptielenbrein, het limbische brein en de neocortex ( het rationele brein).

Met het reptielenbrein wordt je geboren. Dit brein is verantwoordelijk voor al onze basisfuncties zoals de ademhaling, hartslag, hormoon- en immuunsysteem, gevoel van honger en dorst, uitscheidingssysteem van urine en ontlasting etc. Dus het systeem dat ons lichaam in leven houdt.

Bovenop dit reptielenbrein ontwikkelt zich het limbische brein. De ontwikkeling is grofweg vanaf de geboorte en wordt gevormd door ervaringen die we opdoen in ons leven. Ook de genetische aanleg speelt een rol. Met dit hersendeel leer je situaties inschatten, is het veilig of gevaarlijk. De zintuigen ( voelen, ruiken, proeven, horen en kijken ) geven direct informatie door aan dit deel van de hersenen.

Het reptielenbrein en het limbische brein zijn samen het emotionele brein, het oudste gedeelte van onze hersenen. Ze nemen een belangrijke plaats in in ons dagelijks functioneren en vormen het belangrijkste deel van onze hersenen bij het aansturen van ons hele lichaam. Als het limbisch brein iets gevaarlijks waarneemt dan gaat het reptielenbrein direct over tot actie ( hartslag en de bloeddruk verhogen, de spierspanning neemt toe). Kortom , je bent klaar om te vluchten, te vechten of te bevriezen! Er komt geen denkproces aan te pas. Dit systeem is gericht op overleven!

Als laatste ontwikkelt zich de neocortex of het rationele brein. Dit is het brein waarmee we kunnen nadenken, plannen maken, ons kunnen beheersen, ons in anderen kunnen verplaatsen, etc. Dit deel van onze hersenen kan zich een leven lang ontwikkelen.

In de meeste gevallen komt alles weer tot rust na een stressmoment en ontspan je weer. Soms ( en vaker dan we denken)blijft het gevaar of de stress aanwezig in ons lijf en komen we niet tot rust. De stressreactie van het emotionele brein draait overuren en raakt oververmoeid en opgebrand als dit lang duurt. De stresshormonen ( cortisol o.a.) worden blijvend geproduceerd, de bloeddruk blijft hoog, we kunnen steeds moeilijker slapen. Kortom, ons lijf weet niet hoe de balans te herstellen en we raken steeds verder uit balans.

Wat te doen?

Volgens Bessel van der Kolk zijn er 2 manieren om je limbische systeem te sussen, zodat het stopt met het afgeven van een alarmsignaal.

De 1e is met je rationele brein door bijvoorbeeld te beredeneren dat er geen sprake is van gevaar of door een passende oplossing te vinden.

De 2e manier is door middel van aanraking, ademhaling, beweging je reptielenbrein en het limbische brein te beïnvloeden. In de natuur waar dieren altijd op instinct leven gaat het op de volgende manier. Bij een levensbedreigende situatie houden de dieren zich voor dood en blijven doodstil liggen totdat het gevaar geweken is. De aanvaller vertrekt en als het gevaar echt geweken is dan begint het dier te trillen alsof ze de stress van zich af schudden. Hierna gaan ze weer ontspannen verder alsof er geen gevaar geweest is en vergeten.

Deze 2e manier gebruiken we bij lichaamsgerichte therapie met Holistic Pulsing. Het ritmische schudden en wiegen sust als het ware het brein en kalmeert het autonome zenuwstelsel en ook het hormoonstelsel zodat je je weer kunt ontspannen. Holistic Pulsing gebruik ik vaak als cliënten zich heel moeilijk kunnen ontspannen of bij traumasporen die geheeld mogen worden. In die ontspanning is er weer ruimte om te ervaren hoe het voelt in jouw lichaam.

Lees het boek van Bessel van der Kolk als je nieuwsgierig bent geworden of geniet gewoon van de ontspanning die massage en het pulsen je biedt.

Tot het volgende blog!