Ja, zo ben ik nu eenmaal!

Hoi! Welkom op mijn site waarop ik blogs plaats die jou hopelijk aanspreken en jou inspireren. Fijn dat je mijn blogs leest. Dit keer over patronen die je los mag laten als ze je niet meer helpen maar juist tegenwerken.

Ja, zo ben ik nu eenmaal!

Dat is wat ik regelmatig cliënten hoor zeggen die komen met een klacht alsof het een vast gegeven is waar je het je hele leven mee moet doen.

De klacht is vaak een oude bekende.

De klachten waarmee ze komen, hangen vaak samen met hoe ze met de dingen omgaan in hun leven. Soms is zo'n klacht zelfs een oude bekende binnen het gezin of de familie. Dan vertellen ze dat hun moeder en oma regelmatig een middel innamen tegen de maagpijn. Als ik dan doorvraag en luister dan vertellen ze dat zij ook vaak een opgeblazen gevoel of maagpijn ervaren als er iets spannends speelt in hun leven. Ze verteren zowel fysiek als emotioneel de dingen die ze eten en ook de dingen die ze meemaken op exact dezelfde manier als hun moeder of oma.Ze zeggen letterlijk; Ja, zo gaat dat bij ons in de familie en zo ben ik nu eenmaal.

Wat is aangeboren en wat heeft zich zo kunnen ontwikkelen?

Eigenschappen die we hebben, wat je kent als jouw karakter, zijn niet aangeboren. De aanleg die er ligt die is aangeboren en jij bepaalt, vaak onbewust, hoeveel ruimte een karaktereigenschap krijgt om zich te ontwikkelen. Soms krijg je het met de paplepel van je ouders ingegeven en zie je zoals de ouden zongen, piepen de jongen. Hij of zij lijkt precies op een van zijn / haar ouders. Later beïnvloedt je omgeving wie je bent. Je reageert op wat er van je wordt verlangt, je compenseert anderen en gedraagt je naar het beeld dat je van jezelf hebt. Soms raak je zelfs gehecht aan dat zelfbeeld en die eigenschappen!

Er is dan ook heel wat voor nodig om in te zien dat een eigenschap je in de weg gaat zitten en moet je er echt heel veel last van hebben, Je moet zo vastlopen of zo balen van hoe je leven op dat moment gaat want dan pas komen we in actie om te gaan veranderen. Dan pas zoeken mensen hulp om hetgeen wat ze zo blokkeert te veranderen.

Eerst onderzoek, dan pas weet je wat er moet veranderen.

Om die blokkade op te ruimen is het nodig eerst te onderzoeken wat die blokkade nu precies inhoudt, hoe die aanvoelt, waar je hem in je lijf ervaart en daarvoor is het nodig om een stukje van je levensweg terug te lopen. Van daaruit kun je ontdekken waarvoor die blokkade jou diende want die blokkade draagt ook iets goeds in zich. Hij heeft dingen tegengehouden, je beschermt op een moment dat het belangrijk voor jou was zodat je door kon gaan met je leven en het nare gevoel niet hoefde te voelen.

Kun je dit in je eentje oplossen?

Ik denk van niet. Wij mensen willen namelijk bepaalde dingen liever niet voelen, we zijn geneigd er voor weg te lopen. We hebben allemaal onze blinde vlekken en de meeste levensvragen zijn wat complexer. Als het simpel was dan had je het immers zelf al opgelost. Het vraagt onderzoek met een open blik anders blijf je in de vicieuze cirkel rondlopen. En dit onderzoek kost tijd en energie want je bent zo gehecht aan die eigenschap dat je het moeilijk vindt om deze los te laten. Je weet immers wat je hebt maar niet wat je krijgt. Uiteindelijk zal je zelf merken dat de verandering je veel brengt en zal ook de klacht waarmee je kwam verminderen of als vanzelf oplossen. Het zal je steeds dichter bij het leven brengen wat je wilt leven. En hoe mooi is dat.

Iedereen heeft momenten in het leven waarop je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt. Op die momenten kun je steun gebruiken, juist van iemand die jou minder goed kent. Hoe lastig een situatie soms ook lijkt, de antwoorden op je vragen liggen in jezelf verborgen.

Ontdek samen met mij jouw blokkades en vindt jezelf weer terug.