Overstijg jezelf door koudetraining en maak de Iceman of vrouw in jezelf wakker!

Zo'n jaar geleden heb ik bij Heleen van Herleva Ademtraining de 10-daagse training gevolgd tot Ademcoach. Wauw, er ging een wereld voor mij open moet ik je zeggen. Op een van die dagen gingen we met z'n allen na een ademtrainingsdag nog even naar het Gooimeer en daar dompelden we ons onder in het koude water. Onze mindset en ademhaling waren onze trouwe metgezellen die ons erdoor hielpen. Dit gaf mij zo'n goed gevoel van; Yes, ik kan het!

De ademtraining van Heleen geeft mij meer zelfvertrouwen, een gevoel van vrijheid en een zijn met de natuurlijke elementen zoals, de wind, het water , de koude. Ik sta vanaf dat moment anders in de wereld. Wel met beide benen op de grond maar ik ervaar minder stress, ik heb meer energie gekregen en pak net wat meer door om dingen voor elkaar te krijgen. Ik had ook zo mijn angsten of dingen waar ik tegenop zag en dus maar niet ging doen. Een openbaring moet ik zeggen.

Heleen heeft zelf ook de Wim Hof training gedaan en vertelde haar ervaringen erover zoals op blote voeten door de sneeuw gaan hardlopen en een paar minuten zitten in een ijsbad. Wim Hof heb je vast wel eens gezien op TV of in een artikel waarin hij heel relaxed en toch met volle aandacht voor zijn ademhaling in een ijsbad zit of onder een laag ijs doorzwemt en zo menig record breekt. Ondertussen geeft hij zijn geheimen prijs en vertelt dat iedereen dit kan. Wellicht niet in de extreme vorm die hij op zoekt maar dat hoeft ook niet om de vele gezondheidsvoordelen te ervaren. Mensen vertellen dat ze van hun depressie af zijn, nu wel afvallen terwijl dat met een dieet toch maar niet lukte, mensen met artritis of een chronische aandoening vinden verlichting bij hun pijnklachten, mensen met de ziekte van Crohn of andere darmaandoeningen. Allemaal schrijven ze lovend over de methode en wat het hun heeft opgeleverd sinds ze begonnen zijn met de Koudetrainig.

Zelf was ik al een tijdje bezig met koude douches nemen . En toen las ik in het plaatselijke Huis-aan-Huis krantje over een aantal vrouwen die weer uitkeken naar de koude en winterse temperaturen zodat ze weer het koude water in konden gaan om te zwemmen. Ze troffen elkaar 's morgens vroeg of wat later op de dag zodat ze niet alleen hoefden te zwemmen. Een gouden regel die het koud water zwemmen meteen veiliger maakt.

Ze hadden allemaal hun eigen verhaal om meerdere keren per week naar de plas te gaan, een plek met aantrekkingskracht. Het deed iets met iedereen op een of andere manier vooral in positieve zin. De een kwam haar depressie te boven en de ander herstelde van de Ziekte van Lyme . In mijn eentje het koude water in hield mij steeds tegen maar met meerdere tegelijk het water in trok mij over de streep en ik fiets 's morgensvroeg vaak naar de plas in de buurt en voel de fijne kant van de kou.

Sindsdien ben ik mij veel bewuster van de natuur om mij heen. Ik zie de zonsopgangen, het morgenrood, de spiegeling van het water en ik geniet van het buitenzijn.

Wat haal ik uit mijn koude water ervaringen? vroeg ik mijzelf hardop.

In deze Corona-tijd speelt het immuunsysteem een grote rol natuurlijk maar voor mij zelf wil ik wel een paar kilo's minder wegen, mijn bloedsuikerspiegel mag ook meer in balans zijn, meer energie om leuke dingen te doen en letterlijk in beweging te komen en ja dat restje van mijn Ziekte van Lyme als dat er nog zit mag ook wel weg. Dus er staat aardig wat op mijn verlanglijstje.

De koude douches na het gewoon warm douchen zijn een goede voorbereiding op de kou en de ademhaling die ik al oefen zijn de 2 pijlers die mij gaan helpen in de koude training. De goede mindset helpt je ook om een met het water te worden en de kou te kunnen toelaten en te verdragen.

Het water in gaan is niet zo het probleem, ik heb nog wat buikvet houdt ik mijzelf voor. Maar ik weet ook dat dat witte buikvet juist zorgt voor de laaggradige ontstekingen in mijn lijf. Daar merkt je niets van maar het sluimert in je lijf. Gelukkig verandert door de kou het witte vet in bruinvet wat er voor zorgt dat jouw eigen CV-verwarming je lijf zelf van binnenuit kan verwarmen. Nu het water wat kouder wordt, lig ik wat minder ontspannen in het water merk ik op. Een worden met het water, zie het als een vriend in plaats van de vijand sus ik mijn lijf en dat werkt. Lekker fris noem ik het water en eenmaal op de kant doe ik samen met de vrouwen de Paardenstand om weer op te warmen. Eenmaal thuis voel ik het bloed weer door mijn lijf stromen, mijn handen tintelen en ik voel mij springlevend.

Nu 6 weken later ga ik de kou meer en meer waarderen, het water schommelt zo rond de 6 graden.

Wonderbaarlijk vind ik het nog steeds en gebaseerd op 3 eenvoudige pijlers; Blootstelling aan de kou, Bewust Ademhalen en de Kracht van de Mind. Iedereen kan het al hebben sommigen misschien eerst de goedkeuring van hun arts nodig voordat ze het koude water ingaan.

Toch heb ik het boek over de Wim Hof methode gekocht en verslond ik het letter voor letter. Ik wilde meer weten over hem en hoe hij het in de praktijk brengt. Ook keek ik naar de documentaire The Ponds op Netflix waarin de mensen hun beweegredenen vertelden waarom zij een paar keer per week het koude water ingaan en wat het met hun doet. Stuk voor stuk mooie verhalen die soms ontroeren. Zij vonden een keerpunt in hun leven om weer door te gaan en er echt te zijn.

In mijn praktijk maak ik tijdens mijn behandelingen al een hele tijd gebruik van de kracht van de Adem en die is groots. En nu voeg ik daar ook de koude training aan toe door mijn clienten te vragen om iedere dag koud te douchen. De een is wat enthousiaster dan de ander maar ik wil graag de gezondheidsvoordelen en ervaringen met ze delen.

Volgende keer neem ik je verder mee in de wondere wereld van de koude training en licht ik de 3 pijlers afzonderlijk toe in een blog.

Kun je niet meer wachten en wil je alvast meer informatie dan mag je mij natuurlijk altijd bellen of mailen.

Tot de volgende keer !

Warme groet,

Heidi van Son

Massagepraktijk Triskel

Mobiel; 06-12670330 of info@massagepraktijktriskel.nl