Pleasegedrag betaal je een hoge prijs voor!

Mensen bellen mij op om een ontspanningsmassage te boeken of ze hebben een klacht en denken dat Massagetherapie ze handvatten kan geven om de klacht op te lossen. Bij Massagetherapie kijken we wat de klacht is en wat er allemaal aan vooraf is gegaan. En vooral hoe het in jouw lijf aanvoelt terwijl jouw hoofd een ander verhaal vertelt. Soms een hele zoektocht en soms kunnen we de vinger meteen op de zere plek leggen. En dan pas kunnen we samen eraan werken om het anders te mogen doen.

Doodmoe en geen energie meer over aan het eind van de dag.

Het is een klacht waar menig cliënt van mij mee binnenkomt. Doodmoe en het slapen is ook niet meer je van het. Ze zien op dat moment overal tegenop en beginnen de dag moe, doodmoe en kunnen hun batterij nauwelijks nog opladen. Ik laat ze eerst hun verhaal vertellen, vraag tussendoor iets om het duidelijk te krijgen wat nu echt de oorzaak is van het probleem. Voor de cliënt is het vaak al een hele tijd aan de gang en is het er zo in geslopen. Bij veel cliënten en dan vooral bij veel vrouwen speelt hun pleasegedrag een grote rol. Kijk maar eens hoe dat voor jou is.

Wat is pleasegedrag?

Pleasegedrag is dat je vaak behulpzaam bent, de sfeer goed wilt houden en je tomeloos inzet voor anderen. Iemand teleurstellen vindt je moeilijk. Dus zeg je ja ook al voelt het niet goed voor je, alles voor de lieve vrede want wat zal de ander wel niet denken. Herkenbaar? Dan heb jij ook vast last van pleasegedrag. En het zit dieper geworteld in je dan je misschien zou denken.

Pleasegedrag; 5 signalen dat dit overlevingsmechanisme ten koste gaat van jezelf.

Van jongs af aan leren we dat aanpassen, gedragen en meebewegen ons goedkeuring oplevert van anderen. We krijgen complimentjes als we lief zijn volgens de maatstaven van anderen en vermijden afwijzing door ons aan te passen aan de groep of iemand. Dit patroon blijft zich eindeloos herhalen. En hoe langer en meer we pleasen, hoe meer we afhankelijk worden van de goedkeuring van anderen en hoe verder we bij onszelf vandaan raken.

Want we willen bij een groep horen en afgewezen worden kan betekenen dat we daardoor buiten de groep vallen. Als je vroeger verstoten werd uit de stam of woongroep dan liep je wel degelijk gevaar , zo'n afwijzing betekende bedreiging. Vandaag de dag is het meer een emotionele bedreiging dan een fysieke bedreiging maar ons zenuwstelsel reageert nog steeds alsof ons leven ervan hangt.

De prijs van pleasegedrag

Pleasegedrag doe je vanuit de beste intentie maar het betekent ook dat het niet altijd de beste keuze voor jouzelf is. Voor pleasegedrag betaal je een hoge prijs; overbelasting want je zegt nooit nee tegen iemand, angstgevoelens want je wil niet buiten de groep vallen of niet aardig gevonden worden, frustatie omdat je nooit tijd voor jezelf over hebt en als je het lang genoeg doet dan raak je jezelf steeds meer kwijt. Je hebt geen idee wat jij nu wilt. Uiteindelijk eist het zijn tol en raak je helemaal opgebrand , moe en niet voldaan sleep je jezelf door de dag.

De vraag is dus niet; Hoe houd ik iedereen tevreden? Maar; Hoe blijf ik trouw aan mezelf zonder bang te zijn voor een afwijzing?

Signalen dat teveel pleasegedrag schadelijker is dan je zelf doorhebt.

Pleasegedrag lijkt zo nobel, je helpt graag anderen, bent die goede vriend(in) die altijd voor de anderen klaarstaat en je zorgt voor een goede harmonie. Maar ongemerkt betaal jij voor al deze mooie eigenschappen de prijs en die is hoog . Maar hoe weet je of jij een pleaser bent?

1. Je zegt meteen JA, terwijl je eigenlijk NEE bedoelt.

Je belooft iets maar hebt er eigenlijk meteen ook spijt van. Toch doe je het want je wilt geen spelbreker zijn of de ander teleurstellen en afgewezen worden.

2. Je voelt je verantwoordelijk voor andermans emoties.

Je loopt op eieren en doet vreselijk je best om de ander het naar de zin te maken. Je past je helemaal aan en probeert zo de harmonie te bewaren door niet te moeilijk te doen in de ogen van de ander - jouw eigen behoeften parkeer je even en je cijfert je helemaal weg.

3. Je zoekt steeds bevestiging bij anderen.

Alles wil je perfect doen , je legt de lat voor jezelf heel hoog en eigenlijk ben je nooit tevreden. De ander moet jou de goedkeuring geven dan voelt het pas OK voor jou. Dan pas zullen ze je waarderen en aardig vinden is jouw gedachte.

4. Je hebt heel weinig energie en voelt je aardig opgebrand.

Al dat aanpassen en rekening houden met anderen put je uit. Je voelt de spanning in je lijf, bent sneller geïrriteerd en bent al moe bij het opstaan.

5. Je voelt je schuldig als je wel voor jezelf kiest.

Wanneer je een grens stelt dan voel je je egoistisch en laat je de ander maar weer voor gaan. Pleasegedrag lijkt zo mooi...voor de ander misschien maar niet voor jou. Vaak heb je hulp nodig om weer zelfvertrouwen te krijgen en je NEE durft te zeggen. Hulp en inzicht in waarom je het doet want er zit in het pleasegedrag ook een voordeeltje voor jouzelf. Samen werken we ook aan jouw zelfbeeld want vaak is die bij pleasers laag.

 

Maar HOE doorbreek je deze vicieuze cirkel?

1. Niet meteen iets beloven te doen en ja zeggen maar bedenktijd nemen en eerst voelen wat jij zelf wilt. Je bent niet verplicht naar de ander altijd ja te zeggen. Zo blijf je trouw aan jezelf.

2. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven dus ook jij. Je kunt niet altijd iedereen het naar de zin maken en als iemand teleurgesteld is in je dan is het zijn of haar teleurstelling waar ze zelf mee mogen dealen. Vind de moed om confrontaties niet langer uit de weg te gaan. Confrontaties en disharmonie te zien als een kansrijke plek.

3. Vraag jezelf af of alles perfect moet zijn en wanneer het goed genoeg is. De lat hoeft niet altijd hoog te liggen. Dus voel zelf wanneer het goed genoeg is en geef jezelf een compliment als je iets moois hebt gedaan! Goed is echt goed genoeg.!

4. Neem tijd voor jezelf. Je hoeft niet altijd beschikbaar te zijn, neem quality-time voor jezelf en geniet van deze me-time. Ga vooral iets doen waar jij blij van wordt.

5. Vaak is een krachtig NEE zeggen meer verbindend dan een onoprecht JA. Je geeft zo duidelijk jouw grens aan en je verbind je zonder jezelf steeds weg te hoeven geven. Als je een oprecht Ja zegt dan geef je vanuit jouw hart. Anders is het meer een Ja, maar wat eigenlijk een NEE betekent. Blijf bij jezelf op die momenten dat het spannend voor je is of het eenzaam voelt na een afwijzing.

En neem vooral de Tijd om met dit gedrag te oefenen dat het anders mag. De meesten van mijn cliënten worden uiteindelijk liever voor zichzelf en durven weer Ja tegen zichzelf te zeggen, ze hebben de regie over hun leven weer in eigen hand.