Rouw is Rauw

Wanneer is er sprake van Rouw?

Vaak brengen we rouwen in verband met overlijden van bijvoorbeeld je partner, ouders en/of kind. Mensen waarmee je nauw bent verweven. Je raakt iemand die je heel dierbaar is kwijt en dat doet pijn.

Woorden die bij dit gevoel horen zijn verdriet, gemis, eenzaamheid en even niet verder kunnen. Al deze gevoelens raken ons in ons hart. Ons hart wat het symbool is van de liefde. In ons hart spreekt onze passie en zijn we vol van dingen die ons aan het hart liggen. Ons hart klopt de levenszin door ons heen. Als we dan een groot verdriet te verwerken krijgen, dan kan ons hart letterlijk breken van verdriet of bloeden van de wond die het maakt. Je Hart loopt butsen op en sluit zich een tijdje om zich daarna opnieuw voorzichtig te openen.

Nog meer Rouw als....

Rouw kun je ook voelen als jij je baan verliest of als jij je huis moet verkopen. Een hechte vriendschap die wordt beëindigd, een scheiding of een soulmate waarmee het contact wordt verbroken. Dit zijn allemaal dingen die je erg kunnen raken, je wereld stort in en dan voel je hoe rauw rouw kan zijn. Dit gevoel kan je behoorlijk verwarren en onzeker maken.

Heeft Rouw een tijd?

Soms is het een heel proces en duurt het een tijdje voordat jij je leven opnieuw weer zin kan geven. Je ondervindt lijfelijk dat iets heel dierbaars zomaar afgelopen kan zijn en jij verder moet met je leven. Soms wordt het jaren later weer getriggerd en raakt het je opnieuw. De meeste mensen hervinden zichzelf weer en geven hun leven een nieuwe vorm, sommige komen er nooit echt overheen en blijven steken in hun verdriet. 

Rouwen kun je niet leren, maar kun jij alleen voelen en doorvoelen. Het is een proces wat niemand   van je over kan nemen. Al is het wel heel fijn als andere dierbaren erop zo'n moment zijn als vangnet.

Wat helpt?

Massagetherapie kan je helpen om door deze verdrietige periode heen te gaan en te voelen wat jou zo raakt bij jouw verlies. Een nieuwe balans te vinden in hoe je verder wilt leven. De pijn of het gemis blijven misschien maar het randje wordt minder scherp en rauw. 

Rauw is iets wat we allemaal meemaken in ons leven, je bent nooit alleen hierin. 

Massagetherapie is er voor een troostend woord, een stille aanraking, een steuntje in de rug.

Rouw....blijf er niet alleen mee zitten.