Suikerverslaving...de bittere nasmaak van zoet.
Nou,eentje dan nog, vooruit. Morgen begin ik echt ......
Herkenbaar hé? Voordat je het weet heb je alweer een chocolaatje in je mond en ongemerkt volgt de tweede in rap tempo erachteraan.We zijn gek op zoet en het smaakt zo lekker. Het is gewoon verslavend lekker.
Welkom op mijn blog.
Welkom op mijn blog en deze keer wil ik je graag meenemen naar de voedingswereld, suikerland! Zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blog begeleid ik mensen op hun weg naar een gezonder en vooral vitaler leven met volop energie.Want we worden weliswaar wel ouder maar we blijven niet altijd gezonder oud. Chronische ziekten lopen voorop en steeds meer jongeren krijgen al op jonge leeftijd ouderdomssuiker (Diabetes 2). Ons voedingspatroon helpt daaraan mee en dat kan in mijn beleving anders!
Ik hoop dat je door mijn informatie over suikers en wat het met je doet, gemotiveerd raakt om jouw eetpatroon eens onder de loep te nemen en erachter te komen hoe suiker een rol speelt in jouw leven.En zelfs al heb jij al Diabetes 2 dan is er een weg terug waarbij ik je graag help.
Dit keer dus onze suikerverslaving...de epidemie van de toekomst en suiker die zo slim verpakt zit in heel veel dingen die we kopen en op eten.
Wat is suiker eigenlijk?
Suiker hoort samen met zetmeel tot de voedingsgroep koolhydraten en heb je nodig als brandstof voor je energiebehoefte.
Welke soorten suiker zijn er eigenlijk?
- De meest voorkomende en meest slechte soort die er is is de geraffineerde suiker ( bewerkt in de fabriek en meestal onzichtbaar verwerkt in het product). Je vindt deze suiker vooral in koekjes, snoep en dus in bewerkte producten die je gewoon in de supermarkt koopt.Wanneer je deze suikers eet, krijg je een korte kick ( de verslaving..), je voelt je lekkerder door het stofje dopamine die wordt aangemaakt ( het beloningshormoon), je bloedsuikerspiegel stijgt snel,maar even later daalt diezelfde bloedsuikerspiegel weer en voel je je slomer worden, moe en je energieniveau daalt al weer. Je herkent het misschien bij jezelf als de 4-uursdip waar je zo'n zin krijgt in iets te eten en voordat je het weet pak je snel een koekje of ander zoets om je honger naar zoet te stillen.Maar dat duurt niet lang om je voelt je weer inkakken en alles begint weer van voren af aan....de vicieuze cirkel is geboren!
- Suiker zit ook in alle geraffineerde witmeelproducten zoals witbrood, witte pasta, witte bloem, witte rijst.
- Natuurlijke suikers zitten vooral in fruit. Deze zijn gezonder maar het blijven voor je lichaam gewoon suikers. Tuurlijk is het gezond om wel fruit te eten maar eet 1 of 2 stukjes op een dag. En al zijn honing, agavesiroop en stevia betere soorten , ze houden je zoete smaak in stand.
Suikerverslaving.
Suikerverslaving is een echte verslaving! Ik weet het, want helaas ben (was) ik ook suikerverslaafde, het sluipt er zo in. Geraffineerde suikers en ook kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Door dit stofje ga je je lekker voelen en wie wil dat niet? Logisch dat het zo moeilijk is om hiervan af te komen! Je lijf wil steeds dat lekkere gevoel terugkrijgen dus neem je nog maar eens een bonbonnetje of een Red Bull . Als je een tijdje geen suiker hebt gegeten, wordt je trillerig en moe, kun je je moeilijk concentreren of voel je je zwabberen op je benen. Je behoefte aan zoet neemt toe, je moet wat te eten hebben en voordat je het weet heb je je suikers alweer in je mond en knap je zienderogen op.
Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?
Een aantal tips maar onderschat de verslaving niet. Het vraagt heel veel wilskracht en doorzettingsvermogen van jezelf, je bent immers een suikerjunk.
1. Kijk eens in je keukenkastjes en gooi alles weg wat vol zit met geraffineerde suikers zoals koekjes, snoep, jammetjes, kant en klaar producten zoals pakjes/ zakjes/ , witmeelproducten zoals witte rijst, bloem, witbrood..
2. Kies voor volkorenproducten, eet liever desembrood, spelt, boekweit of bulgur.Kies voor roomboter, volle yoghurt/ biogarde/ kefir. Eet niet meer dan 2 sneetjes brood per dag en 2x per week aardappelen/ rijst/ volkoren of speltpasta. Varieer vooral en misschien vindt je het leuk om zelf je brood te bakken van rogge-/ amandel- of boekweitmeel of eet pasta gemaakt van erwten, zeewier of quinoa, bulgur of iets dergelijks. Blijf wel goed de etiketten lezen want soms lijkt de tekst mooier dan de lijst met ingredienten doet vermoeden.
3. Vul je kastjes en koelkast met o.a. roomboter, olijfolie, walnotenolie, koolzaadolie, rauwe noten/ zaden, gekookt eitje, biologisch witvlees, kiemen en verse kruiden, verse biologische groenten, zelfgebakken brood, zeewierproducten, vette vis ( ongeveer 1x per week), vezels, fruit, beperk zuivel ( liefst geitenmelk of schapenmelkproducten).
4. Drink water of kruidenthee en probeer iets minder koffie en alcohol te drinken.
5. Leer etiketten lezen; Vaak heeft suiker vele vermommingen zoals bijvoorbeeld; dextrose, fructose, glucose, maltose, sucrose dus alles wat op - ose eindigt zo veel mogelijk vermijden en de light producten mag je op het schap laten staan.
6. Start dus met gezonde, onbewerkte, biologische voeding en ban de suikers uit je leven!
7. Het duizelt je misschien en is dit een grote stap voor je? Begin dan met suikers niet meer toe te voegen aan je eten dus koffie en thee zonder suiker drinken, geen suiker meer over je aardbeien en als dit goed gaat dan schrap je bijvoorbeeld de pakjes en zakjes van jouw lijst en wordt je zelf weer de baas in je eigen keuken. In het begin kost zelf eten maken meer tijd maar het weegt echt op tegen alle pure smaken die je zult proeven.
Ik hoop dat je met deze tips van mij gaat beginnen om jouw suikerverslaving te overwinnen, stapje voor stapje. Je beloning zal fantastisch zijn om dat je je elke dag fitter en gezonder zult voelen. Mooier kan je het voor jezelf niet maken toch?
Vindt je het moeilijk om zelf hiermee aan de slag te gaan, neem dan contact op met mij door te bellen of te mailen naar;
info@massagepraktijktriskel.nl of bel 06-12670330.
Tot de volgende blog!
Heidi van Son