Tijd voor jezelf…….

 

Druk, drukker, drukst.

Ieder jaar beloven we onszelf zo rond de jaarwisseling dat we het komende jaar echt anders gaan doen omdat we het verlangen hebben tijd voor onszelf over te houden. Bij de meesten sneuvelt dit snode plan vaak voor het einde van de eerste maand en stappen we braaf weer in de tredmolen die we zelf rond laten draaien.

Het doet mij onmiddellijk denken aan het liedje van Herman van Veen;

https://www.youtube.com/watch?v=uN706PiFLm0

Opzij, opzij, opzij,

 maak plaats, maak plaats, maak plaats,

 wij hebben ongelofelijke haast.

 

 Opzij, opzij, opzij,

 want wij zijn haast te laat,

 wij hebben maar een paar minuten tijd.

 

 We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. We kunnen nu niet langer, we kunnen nu niet langer blijven staan.

 

 Een andere keer misschien dan blijven we wel slapen en kunnen dan misschien als het echt moet, wat over koetjes, voetbal en de lotto praten, nou dag tot ziens, adieu het gaat je goed. we moeten rennen...

 

 Opzij, opzij, opzij... We moeten rennen... Een andere keer misschien... We moeten rennen... Opzij, opzij, opzij... We moeten rennen... EEN ANDERE KEER MISSCHIEN!!!

 

Iedereen is tegenwoordig druk, drukker, drukst. We lijken nergens echt meer tijd voor te hebben.

 

Harde werkers

We werken hard, plannen onze agenda tjokvol op weg naar ambities, halen van deadlines en vul zelf maar in.

 Altijd onderweg ergens naar toe…..

Waarom doen we dit eigenlijk? Omdat je hoopt op rustiger tijden als je de deadline hebt gehaald en je kan zeggen; Nu doe ik het even rustiger aan. Maar…. Helaas, dat moment lijkt nooit te komen want er zijn altijd weer nieuwe taken, doelen en verantwoordelijkheden. Voordat we het weten lopen we weer hetzelfde rondje in dezelfde tredmolen. Hard werken is ons met de paplepel ingegoten. We voelen ons bijna schuldig als we achterover leunen, nietsdoen. Voor de meesten van ons is nietsdoen zoiets als lui zijn, doelloos en zinloos. Terwijl we na een uurtje siësta zoveel productiever zullen zijn.

Steeds vaker raken we sneller opgebrand

Het steeds maar door blijven gaan is de reden dat jonge dertigers sneller opbranden en uitkijken naar hun pensioen dat nog heel ver weg lijkt te liggen. Deze leeftijdsgroep moet en wil van alles en lijkt bang te zijn voor lege, witte plekken in hun agenda.

Hoe denk jij over mensen die nietsdoen?

Even alleen zijn is eng, doodeng.

Sommige mensen doen er alles aan om maar niet alleen te hoeven zijn en worden onrustig van een avondje zonder mensen om zich heen. De TV of radio maakt een einde aan de dodelijke stilte.

Wat maakt stilte en nietsdoen nu zo erg?

Dat is makkelijk; Als je niets te doen hebt, wordt je gedwongen na te denken over jezelf. Je zit dan even met jezelf opgescheept zeg maar. Als je geen afleiding hebt, begin je misschien wel na te denken over jezelf, je leven, te voelen wat je misschien helemaal niet wilt voelen.

Dat is voor veel mensen heel confronterend. Je doet er misschien wel alles aan om dit te vermijden. Dus blijf je liever aan de oppervlakte leven, niet teveel te voelen en stap je gauw weer de tredmolen in.

Echt zelf doen…..het kan!

Het grote cadeau van alleen zijn – zonder iets te doen – is juist dat je gaat voelen hoe het met je is, je gaat over jezelf nadenken.

Denk je dat een hamster blijft doorlopen in zijn tredmolen als hij door heeft dat hij nergens naar toe gaat? Ik denk het niet maar jij moet zelf de tredmolen uitspringen, de keuze is aan jou.

Nadenken over jezelf, wie je bent en wat je wilt. Dat kan je echt alleen zelf doen, niemand kan het voor je doen.

Nietsdoen heeft zo z’n voordelen.

Het grote voordeel van de tijd voor jezelf nemen is dat het stress vermindert. Even lekker niets doen of buiten uitwaaien zonder iets te willen en je voelt je een stuk lichter.

Het is onmogelijk te ontspannen als je continue op je tenen loopt en maar doorloopt. Door tijd voor jezelf te nemen, beland je weer met beide benen op de grond.

 

Nietsdoen brengt je weer in contact met jezelf. Dat is nodig omdat we continue gestimuleerd worden om onze aandacht naar buiten te richten; op andere mensen, op werk, name it. Zo brengen we nauwelijks tijd door met onszelf. Vergeten we wie we zijn, wat we werkelijk willen.

 

Plannen

Tijd voor jezelf moet je inplannen anders komt het er niet van. Er is altijd wel iets wat je aandacht vraagt. Plug je telefoon uit, leg de afstandsbediening buiten handbereik en ontspan met nietsdoen.

Genieten

Je zult merken dat nietsdoen je moeite kost maar hou vol ( zeg ik ook altijd tegen mijzelf ;) en dan komt vanzelf als je er de tijd voor neemt een moment dat je denkt; Dit is lekker, dit voelt goed!

Je geniet van je ademhaling, je gedachten, de tijd die je met jezelf doorbrengt en gunt. Alle dingen waar je je normaal niet bewust van bent worden bijzonder. Dan heb je jezelf teruggevonden. En daar ging het toch om?

 

Wil je meer ontspannen minder stress in je hoofd? Kom lekker even niets doen bij Massagepraktijk Triskel. Voelen hoe het echt met je is, erover nadenken en verder even niets.

Een kadootje toch?

 

Tot de volgende blog, ik ga even lekker nietsdoen!