2022: Preventief werken aan jouw gezondheid wordt het nieuwe normaal.

 

Iedere dag veel coronabesmettingen en soms overvolle IC’s , de zorg staat onder grote druk lezen we iedere dag in de krant.

Waarom zijn we met z’n allen zo ongezond en zijn we niet bestand tegen deze pandemie? Veelal is het antwoord op deze vraag, een haperend immuunsysteem en we doen te weinig nog aan preventieve gezondheidszorg. De meesten van ons komen pas in actie als ze ziek zijn en dan bestrijden we vaak de symptomen van de ziekte in plaats van de oorzaak aan te pakken.

We nemen liever een pil dan onze leefstijl aan te passen. Zo kunnen we tot op zekere hoogte gewoon door met ons leven zoals we gewend zijn het te leven. Ondertussen raakt ons lichaam steeds verder uit balans.

De basisregels tijdens de pandemie en welke belangrijke pijler mist.

Bij iedere persconferentie waren de basisregels deze:

Basisregels

Ik miste in dit rijtje een andere belangrijke regel:

 Zorg voor een gezonde leefstijl!

Een gezonde leefstijl waarbij de Ademhaling, gezond eten en genoeg bewegen heel belangrijk is. Tuurlijk iedereen weet dat zou je denken maar hoeveel mensen volgen dit advies werkelijk op? Door het thuiswerken en alle veranderingen in het gezin is het vaak moeilijk om juist die gezonde leefstijl in te passen in het dagelijks leven. Terwijl een gezonde leefstijl juist ervoor zorgt dat je goed in je vel zit, energie hebt en nog meer positieve dingen kan beginnen!

Hoe heeft het zo ver kunnen komen ? En hoe kunnen we dit veranderen?

Het nieuwe Normaal…..een kwestie van Omdenken.

 

In het begin van deze epidemie zat de schrik er goed in en gingen we massaal naar buiten om te wandelen, hard te lopen of lekker te fietsen. Lekker naar buiten gaan was een heerlijke uitlaatklep van het thuiszitten. Nu de epidemie wat langer aanhoudt zie ik dat we weer in onze oude patronen schieten. De sportscholen zijn dicht of beperkt open en we houden de gezonde principes minder vast. Veranderen van gewoontes kost best wat tijd en energie. Het vraagt ook nogal wat van ons want we hebben ook andere ballen hoog te houden. We vinden het ook vaak moeilijk om goed voor onszelf te zorgen.

Gelukkig merk ik ook wat lichtpuntjes hoe de reguliere zorg omgaat met een aantal chronische aandoeningen zoals te hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte en diabetes 2. Deze aandoeningen zijn omkeerbaar als we een gezondere leefstijl volgen. Veel huisartsen adviseren gelukkig hun patiënten eerst om meer te gaan bewegen en gezonder te eten voordat ze een medicijn voorschrijven. Een mooie eerste stap en er mogen er nog veel meer volgen op het pad van preventieve gezondheidszorg. De knop-om naar Gezond en Fit blijven.

We zijn dus zelf aan zet en hebben invloed op onze gezondheid!!

Kleine stapjes naar het nieuwe Normaal met grote resultaten.

Als mensen bij mij in mijn praktijk komen dan hebben we het ook over hun leefstijl.

Ik geef vaak de volgende adviezen en zet ze voor je op een rijtje:

  • Eet meukvrij dus zonder e-nummers, liefst biologisch en vers. Kook zonder pakjes en zakjes.
  • Eet meer groente en fruit ( 250 – 300 gram p.p.p.d) en verdeel het over de 3 maaltijden.
  • Eet ongezouten noten en zaden ( handvol p.p.p.d.).
  • Eet meer vezels en peulvruchten want daar worden jouw darmen blij van.
  • Drink vaker kruidenthee, water i.p.v. een suikerhoudend drankje.
  • Gebruik minder zout en meer verse kruiden.
  • Kijk of je voor alles wat je eet of drinkt een gezonder alternatief hebt en dat betekent etiketten lezen in de winkel.
  • Beweeg tenminste 30 minuten vóór het ontbijt. Dit zet jouw verbranding al aan en je hebt deze beweging meteen al te pakken voor de dag.
  • Pak vaker de fiets of de benenwagen voor korte stukjes.
  • Zoek een sport die je echt leuk vind dan hou je het langer vol.

 

En let wel, alles hoeft niet in één keer te veranderen, zet kleine stapjes en heb er plezier in dat je op weg bent naar een gezonder leven, voel het !

Hulp nodig bij de verandering?

Vind je het moeilijk om het alleen voor elkaar te boksen? Dan is er altijd hulp te vinden voor je.

De Gemeente Nunspeet opent per januari 2022 Het Leefstijlloket. Iedere inwoner van de Gemeente Nunspeet, dus ook jij, kan hier kosteloos gebruik van maken. Op al jouw vragen naar een gezondere Leefstijl wordt gekeken waar jij hulp bij kunt gebruiken en welke zorgprofessional het best bij jou past. Zo krijg je een steuntje in de rug, een luisterend oor en een behandeling die jou verder op weg helpt om gezond te blijven.

Samen op weg daar ligt de kracht!