Overstijg jezelf met jouw Adem!

 

Vorige keer nam ik jullie mee in mijn ervaringen rondom het ijszwemmen waar ik inmiddels redelijk verslaafd aan ben geworden.

3 eenvoudige pijlers heb je nodig om jezelf te overstijgen. Als ik het heb over koudetraining dan heb ik het natuurlijk over Iceman, Wim Hof en zijn inmiddels steeds meer wetenschappelijk bewezen methode. Hij is de man die menig man en vrouw laat ervaren dat ze veel meer aan kunnen dan ze denken als ze met behulp van hun mindset en de ademhaling het ijsbad ingaan. Als herboren voelen velen zich erna. In eerste instantie werden de positieve effecten van de Wim Hofmethode niet echt serieus genomen door de medische wereld maar inmiddels zijn de kritische geluiden verminderd.

Voor mijzelf was de training voor Ademcoach bij Heleen van Herleva zo'n openbaring en daar voelde ik voor het eerst echt de kracht van mijn adem. Na deze training ging ik de ademhaling ook betrekken bij het proces van mijn cliënten in mijn praktijk en ik gebruik mijn ademhaling uiteraard ook bij mijn ijszwemmomenten. Ik heb de adem echt ontdek als mijn levenskracht. Haast kinderlijk eenvoudig maar met een ontzettend groot effect.

De invloed van de Ademhaling wordt zwaar onderschat. Natuurlijk iedereen ademt maar HOE je ademt daar zijn veel mensen zich nauwelijks van bewust. Onze adem is als een spiegel voor ons, het laat je zien hoe je leeft. 

Hoe adem jij als je gespannen bent of blij. Wanneer hou je je adem in of zucht je iets weg?

Ik ontdekte dat ik vaak met mijn mond wat open ademde en hierdoor hoog in mijn adem ging zitten. Mijn mond afplakken met Leukosilk zorgde ervoor dat ik dieper in mijn buik ging ademen en ik sliep daardoor veel beter en dieper. Het belang van een goede ademhaling had ik al eerder opgemerkt en nu kwam het weer op mijn pad bij het ijszwemmen.

Wat gebeurt er tijdens de Ademoefening in jouw lichaam?

Door diepe In- en Uitademingen adem je heel veel zuurstof in en dat maakt je bloed alkalischer, het vermindert de zuurgraad van jouw bloed, de biochemie verandert. Dankzij die verhoogde alkaliteit van je bloed wordt de HPA- As geactiveerd ( hypothalamus- hypofyse- bijnier-as). Je reset je lichaam waardoor het stress beter kan weerstaan.

Veel aandoeningen zoals de Ziekte van Crohn, depressies, artritis en meerdere aandoeningen worden allemaal veroorzaakt door de ontregeling van het immuunsysteem, het endocriene systeem en het hormoonstelsel. Deze ontregeling ontstaat als gevolg van ongecontroleerde ontstekingen. Met behulp van de ademhalingstechniek zoals Wim Hof hem in zijn boek beschrijft kunnen we die ontstekingsmarkers in ons bloed onderdrukken. Je geeft met jouw In- en Uitademing je lijf een DETOX. De Interne vuilnisdienst haalt jouw afvalstoffen op uit het bloed en voert ze af via de uitscheidingsorganen. En zuurstof wordt via jouw longen met iedere ademhaling weer in je bloed gebracht en vervoert naar de cellen die het nodig hebben op dat moment. Jouw ademhaling zorgt dus voor een schoner milieu in jouw lichaam.

En met jouw ademhaling kalmeer je jouw zenuwstelsel, jouw emoties en jouw stemming en nog veel meer. We zeggen niet voor niets tegen iemand die helemaal overstuur is; Ga eerst rustig zitten en haal even adem. De Ademhaling heeft dus een grote invloed op onze fysieke en emotionele gesteldheid en je kunt er op ieder moment van de dag mee beginnen.

Hoe gaat de Ademhalingsoefening precies?

Voordat je met de Basisademhalingoefening begint is het belangrijk er heel bewust met je aandacht bij te zijn en te luisteren naar je lichaam en de signalen die je tijdens de oefening ontvangt. Deze signalen hebben je iets te vertellen, je krijgt persoonlijke feedback.

Stap 1. Zorg dat je in een rustige omgeving bent en op een veilige plek. Je kunt zitten of liggen als je maar zorgt dat je ongehinderd je longen met lucht kunt vullen. Een warm kleedje om je heen is altijd fijn.

Stap 2. Doe je ogen dicht dan hou je makkelijk de aandacht bij jezelf en concentreer je op jouw eigen Ademhaling. Haal 30 tot 40 keer diep Adem door je neus. Voel dat jouw adem je buik, je longen, je hele lijf vult met lucht. Ontspan en laat de lucht ook weer los en er vanzelf uitgaan. Forceer niets. Adem telkens heel diep In, rustig en laat weer los. Er is geen adempauze! Het gaat als het water van de zee dat het strand op komt en zich vervolgens weer terugtrekt in de zee. Probeer jouw eigen ritme te vinden.

Stap 3. Aan het einde van de laatste ademhaling, adem je nog één keer in en vul je longen zonder je extra in te spannen. Ontspan vervolgens en laat de lucht weer uit je stromen. Adem nu niet opnieuw weer in totdat je de drang voelt om dat wel te doen. Dit is de retentiefase.

Stap 4. Als je de drang voelt om adem te halen, dan haal je één keer diep adem en houd je adem 10 tot 15 seconden vast. Dit heet de herstelademhaling.

Stap 5. Laat je adem weer er vanzelf uitstromen en begin een nieuwe ronde. Adem helemaal in en laat de adem weer los. En dit herhaal je 3 tot 4 keer.

Neem na de hele ademoefening de tijd om te genieten en te ervaren hoe het voor jou voelt. Wat merk je allemaal op?

En wat heb je aan zo'n Ademhalingsoefening?

Je zult merken dat door deze ademhalingsoefening je darmen worden gemasseerd, jouw lichaam ontzuurt en dus afvalstoffen worden afgevoerd en je je fysiek en mentaal weer opgefrist en sterk voelt. Je wordt minder prikkelbaar en dat vinden onze hersenen heel fijn want we krijgen in deze moderne tijd heel veel prikkels binnen en die moeten we allemaal verwerken.

Ontdek zelf maar wat de adem allemaal voor jou doet!!

Ik hoop dat je met deze oefening aan de slag gaat en je de positieve effecten opmerkt.

De volgende keer kom ik terug bij je en heb ik het over de koude training en hoe je dit kunt opbouwen.

 

Heb je vragen of wil je een keer een ademsessie komen doen bel of mail mij dan;

Heidi van Son, Holistisch Massagetherapeut

mail; info@massagepraktijktriskel.nl of bel 06-12670330

 

 

 Bron; Boek De Wim Hofmethode, overstijg jezelf met the Iceman