Onze Nervus Vagus: Informatiesnelweg tussen ons brein en buik.

Onze Nervus Vagus: zo kun je deze informatiesnelweg tussen het brein en buik weer kalmeren.

Je darmen worden ook wel eens ons 2e brein genoemd omdat gedachten of emoties direct invloed hebben op onze darmen. Ga maar na als je net voor een examen zit dan loop je steeds naar de toilet, de zenuwen gieren je door de keel. Jouw emoties bepalen dus hoe je lijf hierop reageert. Er loopt zelfs een soort van informatie-snelweg tussen jouw hoofd en jouw buik en dat is die Nervus Vagus.

Om weer lekker te kunnen ontspannen na een stressperiode, lekker te kunnen slapen en je vitale organen weer precies goed te laten werken is het belangrijk om deze zenuw goed af te stellen. Want wist je dat 90 % van het gelukshormoon serotonine in jouw darmen wordt aangemaakt?

Deze zenuw, de Nervus Vagus, ontspringt vanuit de hersenstam en gaat dan via jouw oren, stembanden, jouw hals, longen, hart, milt, lever, je spijsverteringsorganen en komt uit in je dikke darm. Via deze Nervus Vagus worden steeds boodschappen heen en weer gestuurd. Deze zenuw geeft jouw hersenen informatie over wat er allemaal in jouw lijf gebeurd. Jouw lijf probeert steeds een optimale balans te vinden en bepaalt aan de hand van de informatie die het krijgt bepaalde hormonen en stofjes aan te maken die nodig zijn in een bepaalde situatie.

In een bedreigende situatie schiet je in de stress, er gaat een alarmbel af en jouw hartslag schiet omhoog, je adem versneld en de adrenaline jaagt door je lijf. Jij bent klaar om te vechten of te vluchten. Als de situatie langer duurt dan maakt je lijf ook het hormoon cortisol aan. Alles staat in staat van paraatheid. De spijsvertering en vruchtbaarheid worden even op een laag pitje gezet want die zijn nu even niet belangrijk als je in de overleefstand staat. Als de kust weer veilig is dan geeft je lijf het signaal, brand meester en dat loopt ook via de telefoonlijn, de Nervus Vagus. Hartslag en ademhaling worden weer rustiger, stresshormonen worden afgevoerd en je lijf heeft nu weer de tijd om voedingsstoffen te verwerken en andere hormonen en organen aan te sturen.

Gestrest en Overprikkeld.

Maar door de continue stress of overprikkeling die we ervaren tegenwoordig blijft je lijf een beetje hangen in de vecht- of vluchtmodus en lukt het de nervus vagus niet meer om je in de ontspan-stand te krijgen. Je lijf blijft maar stresshormonen aanmaken en die receptoren worden een beetje lam zeg maar. De Aan- en Uitknop werkt niet meer naar behoren.

Slaapproblemen, chronische stressgevoelens, spijsverteringsproblemen, hormonen die op hol zijn geslagen zijn zo wat zaken die dan gaan opspelen. Al deze stress die te lang duurt zorgen ervoor dat er meer ontstekingsstoffen worden aangemaakt en die kunnen je depressief maken. Laaggradige ontstekingen noemen we dit en die zijn bijna altijd de oorzaak van vrijwel alle moderne westerse zieketen zoals Hart- en Vaatziekten, Reumatoide artritis, Ziekte van Alzheimer, veel darmproblemen zoals ziekte van Crohn.

 

 

Hoe kun je jouw Nervus Vagus weer repareren?

De lamme knop die beter helpt switchen tussen ontspannen en inspannen moet gerepareerd worden, maar hoe?

Door je darmen gezonder te maken want dat is een belangrijk onderdeel. Zo ontvangen je hersenen via de informatiesnelweg minder stresssignalen en wordt er ook meer serotonine vanuit je buik doorgestuurd. Een gezonde darmflora krijg je door vers, onbewerkt en meer basisch te eten maar er zijn nog meer manieren om je Nervus Vagus te activeren; Door te neurien of te zingen ( de nervus vagus loopt door je stembanden), Ritmisch te ademen ( 5 tellen In, 5 tellen Uit), koud te douchen( stimuleert de afgifte van endorfine en dat werkt als een "feel good drug" of wel het zorgt voor aangename gevoelens. Endorfine remt onze stresshormonen en endorfine reguleert de afgifte van serotonine en dopamine. Ook dit zijn hormonen die o.a. invloed hebben op onze stemming, zelfvertrouwen, geheugen, seksuele activiteit en eetlust. Dus je begrijpt dat ik erg voor gezonde voeding en koude douches of winterzwemmen ben want dat kun je allebei zelf doen en van die gelukshormonen wil je best wat meer hebben. Koude douches of een koude prikkel hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen maar daarover meer in een volgend blog.

Tot slot nog een mooie oefening van Stanley Rosenberg voor de Nervus Vagus.

1. Ga op je rug liggen en vouw je handen achter je hoofd, laat je hoofd echt rusten op je handen.

2. Laat je hoofd rustig liggen en kijk met je ogen naar rechts, zo ver als je kunt. Alléén je ogen bewegen, je hoofd ligt nog steeds in het midden met je neus naar het plafond. Blijf naar rechts kijken. Eerst kan het wat gevoelig zijn om zover naar rechts te kijken maar dat gaat vanzelf over.

3. Op een gegeven moment moet je slikken, gapen of zuchten. Dit gaat vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Soms duurt het wel een paar minuten voordat dit gebeurt. Dit is een teken van ontspanning in je parasympatische zenuwstelsel dat aangestuurd wordt door je nervus vagus.

4. Herhaal hetzelfde, maar kijk dan zo ver mogelijk naar links met je ogen, je hoofd blijft weer in het midden liggen. Ook nu wacht je tot je slikt, gaapt of zucht. De ervaring is dat de ene kant veel langer kan duren voor je in de ontspanning schiet dan de andere kant.

Doe deze oefening voor je gaat slapen of als je 's nachts wakker wordt. Of gedurende de dag als je voelt dat je overprikkeld raakt.