AANRAKEN MAG!

Nationale Massagedag , 24 juni 2017. 

Op deze dag staat massage en aanraking centraal en zullen masseurs en massagetherapeuten hun deuren openen om iedereen kennis te kunnen laten maken met aanraking. Het thema is dit jaar dan ook 'Aanraken mag".

Ik vroeg mij af of we nog wel aangeraakt worden in onze cultuur of stevenen we af op een groeiende epidemie die huidhonger heet?

Onze huid, de grens tussen onze binnen- en buitenwereld.

Onze huid is het grootste en , na de hersenen, toch wel het belangrijkste orgaan dat we hebben. Met onze huid voelen we pijn, kou, warmte,emoties en aanraking.Het geeft onze expressie weer als we bijvoorbeeld kippenvel of de kriebels krijgen, wit wegtrekken, groen en geel zien, blozen en ga zo maar door. We bepalen of iemand dichterbij mag komen of trekken ons terug en houden afstand. Hoe dicht mag iemand bij je komen? 

Aanraking door huidcontact.

Baby's vertederen ons in het algemeen en we raken hun vaak even aan, koesteren, kroelen en maken contact met geluidjes. Baby's die veel aangeraakt worden voelen zich vaak gelukkiger, groeien beter en zitten lekkerder in hun vel. Bij dieren blijkt dat voeding alleen niet genoeg is om op te groeien, de moederwarmte voedt ze ook geestelijk en hun weerstand verhoogt. Zonder die liefdevolle aandacht kwijnen ze weg en worden sneller ziek blijkt uit onderzoeken.

Aanraken doet enorm veel in ons lijf zoals een betere doorbloeding, zorgt voor een betere spijsvertering en stofwisseling. We maken oxytocine en endorfine aan, het knuffel- en gelukshormoon en daar worden we blijer van! Als je ziet dat een tekort aan endorfine depressies in de hand werkt dan lijkt aanraking een mooi supplement om uit het diepe dal te komen!

Steeds minder huidcontact!

Als we de babytijd achter ons laten dan worden we gaandeweg steeds minder aangeraakt blijkt uit onderzoeken en als we kijken naar de ouderen in onze samenleving dan is aanraking nog slechts een functionele aanraking om aan- en uit te kleden en soms om te douchen.We vinden het in onze cultuur ook een beetje eng om zomaar iemand aan te raken. Je krijgt vaak met allerlei regelgevingen te doen. Een schouderklopje of liefdevolle aanraking worden regelmatig verward met ongewenste intimiteiten. De huidhonger is dan ook al snel geboren in ons leven.

Massage, een mooie manier om gezond te blijven.

Gelukkig is massage een mooie manier van aanraking en huidcontact. Massage is een vrij intieme aanraking en de codes ( afspraken hoe je aan mag raken) zorgen ervoor dat we met een gerust hart een vreemde aan onze huid kunnen laten zitten zonder dat dit tot pijnlijke situaties of verkrampte spieren door schaamte zal leiden.De doorbloeding wordt gestimuleerd, de deling van de huidcellen bevorderd, afvalstoffen beter afgevoerd en voedingsstoffen beter aangevoerd, verklevingen worden losgewerkt, endorfine en andere positieve hormonen worden aangemaakt en we gaan ons lijf weer voelen. Dit alles zorgt vaak voor een diepe ontspanning. Vaak hoor ik van mijn cliënten dat ze hun lijf weer voelen en ze beleven ontspanning. Als je je lijf beter kunt voelen dan merk je ook als iets niet helemaal pluis voelt in je lijf dus blijf je langer gezond.

Aanraking is echt contact.

Ondanks het taboe wat er op aanraking rust komen steeds meer mensen gelukkig tot het inzicht dat massage en het huidcontact niet meer zijn weg te denken in een gezond en fijn leven en dat het net als eten en drinken een primaire levensbehoefte is. Het nodigt uit tot ontmoeten van jezelf en anderen, je blik verruimt, je zintuigen verruimen , je proeft, ruikt en voelt meer. 

Aanraking is echt "de hele mens in jezelf zien en beleven"en dat maakt het leven zoveel mooier!!