STRESS??? MASSAGETHERAPIE, VOEDING EN BEWEGING!!

6-3-2017

Waar voedt jij je mee??

 

Mensen die voor Massagetherapie kiezen, willen kijken naar hun klacht/ thema en ook een stuk ontspanning ervaren. Als Massagetherapeut kijk ik verder dan alleen de klacht waarmee je komt en tijdens het intake-gesprek komt ook het voedingspatroon ter sprake. En daar wil ik het in deze blog met je over hebben. De vragen die ik daarbij stel zijn bijvoorbeeld; Ben je een langzame eter die het eten goed en lang kauwt voordat je het doorslikt of neem je nauwelijks de tijd om te proeven wat je eet en zie je het meer als je maag vullen en schuif je jouw eten gedachteloos naar binnen? Eet je alles heel gaar of ga je voor eten met een bite waar je je tanden in kunt zetten? Hou je van zoet, zout, hartig of bitter? De antwoorden hierop vertellen mij hoe je letterlijk voedsel eet maar ook hoe je geestelijk voedsel eet en verteert.

Als je het holistisch bekijkt dan geef ik je het volgende voorbeeld. Als je met een moeilijke kwestie in je maag zit dan kan dit zwaar op je maag liggen. Is iets onverteerbaar voor je dan kots je het misschien wel letterlijk uit. Of als je iets niet meer slikt dan komt het niet voorbij of in je mond. Voeding heeft dus een lichamelijke kant maar ook een geestelijke. Waar voedt jij je mee?? 

STRESS

In tijden van stress nemen mensen vaak weinig tijd om te eten, het moet allemaal snel klaar en naar binnen en dan kunnen ze weer door. Terwijl juist bij stress goede voeding essentieel is want op goede brandstof ( lees voeding) presteer je beter. Bij stress verteert jouw lichaam minder goed want stress betekent voor jouw lijf OVERLEVEN en dan komt de spijsvertering op het 2e plan.

Voeding triggert mij want ook ik heb net als ieder ander mens last van stress en ik pak dan al gauw naar chocolade of iets waar nou niet echt de goede voeding voor dat moment in zit. Vaak is om 4 uur 's middags de moeilijke tijd.

INSPIRATIE

Kortgeleden was ik op zoek naar een goede lezing over voeding en toevallig kwam ik weer eens op de site van Rineke Dijkinga en zij gaf een interessante lezing "Eet je darmen gezond". Zij is orthomoleculair en natuurgeneeskundige met voeding als haar specialiteit. Zij stelt; Je bent niet wat je eet maar wat je verteert. Tegenwoordig is er zoveel aanbod van voeding in de supermarkten maar wat is nu goede voeding? In het kort is dit voedsel wat onbewerkt, vrij van pesticiden en E-nummers, seizoensgebonden en van dichtbij is. Je zou eigenlijk eens naar een lezing van haar moeten gaan om naar deze inspirerende vrouw te luisteren want zij ziet voeding ook in een groter geheel. Zij is zeer begaan met de vervuiling in de zee en dus ook in de vis en steunt de Foundation Sea First en de bijenstand gaat haar aan het hart want vanwege de landbouwpesticiden en de Farroa-mijt gaat de bijenstand hard achteruit. De bestuiving door bijen die nodig is voor groente en fruit komt steeds meer in de gevarenzone. 

Dit zijn 2 onderwerpen die mij ook aan het hart liggen. 

Voedsel dichtbij huis!

Ga eens naar een lezing van Rineke om te luisteren wat deze inspirerende vrouw te vertellen heeft over voeding en kijk hoe het jou kan voeden. Mij heeft ze in ieder geval weer geïnspireerd om met de recepten uit haar boeken aan de slag te gaan en mij bewust te worden van wat ik eet. Ik koester de moestuin die ik bewerk en het geeft mij voldoening om mijn eigen voedsel zoveel mogelijk gezond te verbouwen. Het is heel leuk en simpel om in een paar moestuinbakken in je achtertuin een aantal groenten te verbouwen en zo steeds verse groenten op je bord te hebben. Dichterbij kan je het niet halen!

 Voeding, Massagetherapie en beweging zetten samen een mooie stap naar een betere gezondheid!

EET SMAKELIJK!!