Tinnitus, niet alleen een (H) Oorprobleem.

In onze maatschappij neemt het geluidsniveau steeds meer toe. In de meeste gevallen is lawaai de boosdoener van gehoorverlies. Er is lawaai op de werkplek, bij festivals of bij het luisteren van muziek met je i-pod. Op weinig plaatsen is het nog stil. Tinnitus is zeker niet alleen een probleem van ouderen, veel jongeren onder de 30 lijden eronder.

Globaal genomen zijn er 3 hoofdoorzaken van tinnitus en kan het gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting.

Wat is Tinnitus eigenlijk?

Gebrom, gefluit, gezoem of gesis zijn wat verschillende geluiden die mensen met Tinnitus horen, zonder dat dit geluid buiten het hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er soms met tussenpozen en met wisselende sterkte maar ze kunnen ook constant aanwezig zijn. Sommige mensen beschrijven ze aan de hand van geluiden uit de omgeving zoals het ruisen van een beek, geluid van de wind door de bomen, lage of hoge pieptonen of een testbeeldgeluid. Soms blijft het bij één geluid maar er kan ook ( tijdelijk) een geluid bijkomen. De één went er geleidelijk aan, de ander wordt er knettergek van en doet geen oog meer dicht.

Je zou aan jezelf gaan twijfelen als je het geluid dat je steeds hoort beschrijft aan anderen en die kijken je niet begrijpend aan want zij horen het geluid helemaal niet.

 

Wat zijn de oorzaken van Tinnitus? Hoe kom je eraan?

 

Overbelasting door gehoorverlies.

Gehoorverlies kan plots of geleidelijk ontstaan. Het kan plots ontstaan door bijvoorbeeld een hard geluid zoals knallend vuurwerk, een harde klap tegen het hoofd of op het oor. Slechthorendheid kan ook geleidelijk ontstaan zoals bij het toenemen van de leeftijd, door erfelijke factoren of door langdurige blootstelling aan muziek of lawaai zoals werknemers in de bouw, musici of als je veel en vaak je i-pod aanhebt om je favoriete muziek te beluisteren en de geluidsbegrenzer negeert. Ook kunnen middenoorontsteking, oorinfecties, een oorprop of de ziekte van Ménière een rol spelen.

Overbelasting door geringe lichamelijke belastbaarheid.

Een andere oorzaak van tinnitus kan voortkomen uit een geringe lichamelijke belastbaarheid.

Dit kan komen door een slechte lichamelijke conditie door ziekte, uitputting, slaapgebrek, het gebruik van medicijnen, narcose maar ook door langdurig alcohol- en drugsgebruik.

 

Overbelasting door psychische problematiek.

Deze vorm van overbelasting kan ontstaan door bijvoorbeeld een psychisch trauma ( bijvoorbeeld een ongeluk, bedreiging of trauma’s in de jeugd), als je spanningen hebt binnen jouw relatie, stress op het werk, een burn-out, slaapgebrek of dat je al langdurig voor iemand zorgt of je zorgen maakt om iemand. Ook kan het zijn dat je je al jaren inzet voor anderen of je best doet om de ideale werknemer, echtgenoot, vader, moeder, vriend of vriendin te zijn zonder daarbij te luisteren naar jouw eigen behoeftes.

Het kan ook een samenloop van de drie oorzaken zijn natuurlijk. Soms duurt het even voordat je de vinger op de zere plek kan leggen en dingen meer op hun plek gaan vallen. Hoe drukker je maakt om het geluid en ermee bezig bent hoe meer je in de vicieuze cirkel terechtkomt en de Tinnitus verergeren zal.

 

En……..Hoe kom je weer van Tinnitus af? En wat kan ik voor jou betekenen?

Tinnitus is een klacht die van zich laat horen bij de oren. Wat wil er gehoord worden? Als je het holistisch bekijkt dan hoor je het geluid wat van buiten jezelf komt minder goed en is er de uitnodiging om meer naar binnen te keren en te luisteren naar jezelf. Wat wil jijzelf en waar heb jij behoefte aan in plaats van altijd maar voor anderen klaar te staan.

Als je jarenlang in oude patronen vastzit, je teveel “moetens” kent, te weinig vanuit jouw eigen behoeften leeft of altijd klaarstaat voor anderen ( en soms tegen je eigen gevoel in) of als je jarenlang “oud zeer” hebt verdrongen kan dit zich uiten in tinnitus of andere klachten. 

Leren loslaten is eigenlijk het toverwoord. Het MOETEN veranderen in MOGEN. Accepteren van het geluid dat steeds te horen is maar wat meer op de achtergrond mag zijn.

 

Dat vraagt kiezen voor jezelf en nieuwe inzichten krijgen hoe je verder je leven wilt invullen.

We hebben altijd een keuze in alles en iedere keuze heeft een bepaalde consequentie.

 Soms zijn het kleine dingen die als je het met vrienden bespreekbaar maakt als vanzelf oplossen en soms zijn de patronen en overtuigingen wat hardnekkiger en complexer en vragen meer professionele begeleiding. Dan is het goed om niet zelf door te blijven modderen maar hulp erbij te vragen.

In mijn praktijk help ik je graag om de knelpunten te ontrafelen, nieuwe inzichten te vergaren en het oude los te laten. Daar ligt mijn kracht om alle dingen die je dwarszitten te verbinden en de rode draad te vinden waar het om gaat.

De ademoefeningen zijn een mooie tool die ik steeds meer inzet bij allerlei klachten samen met mijn luisterend oor en voelende handen help ik je verder om weer jezelf en je behoeftes te kunnen horen en de ruis wat meer van de lijn blijft.

De Tinnitus-Ademtherapie is een oefenprogramma waarmee je zelf de symptomen die met tinnitus samenhangen daadwerkelijk kan verminderen. Het systeem is in 2012 wetenschappelijk onderzocht aan de Universiteit van Regensburg. Dankzij de oefeningen van de Tinnitus-Ademtherapie verminderen de klachten bij de deelnemers van het onderzoek met 50% of verdwenen zelfs geheel. De Duitse Tinnitus Liga beveelt deze therapie dan ook van harte aan. Bovendien helpen de oefeningen om beter om te gaan met de psychische belasting van tinnitus. De Tinnitus-Ademtherapie is een integratie van oosterse en westerse technieken, Het is een combinatie van mindfulness, ademhalingsoefeningen, oefeningen uit de bio-energetica, zachte zelfmassagetechnieken en oefeningen die uit de oude Taoïstische Chinese gezondheidsleer komen.

De methode bestaat uit 12 lessen, waarbij elke les een serie oefeningen bevat die een aantal weken dagelijks uitgevoerd moeten worden. Na een jaar lang deze oefeningen gedaan te hebben gaven 8 van de 10 patiënten aan dat ze aanmerkelijk minder last van oorsuizingen hadden.

 

Als jij dit leest , jezelf hierin herkent en als je bereidt bent om weer meer naar jezelf te willen luisteren dan kun je na het lezen van mijn website altijd een afspraak maken.

Ik zal er voor je zijn, naar je luisteren.

Bel 06-12670330, ook kun je mij een mail sturen of het contactformulier invullen.