Vertrouwen en Zelfvertrouwen

Kortgeleden vroeg ik aan een paar van mijn cliënten waar ik een blog over zou kunnen schrijven. Ik schrijf het liefst iets over wat dichtbij de belevingswereld van mijn cliënten ligt. Het onderwerp “Vertrouwen en Zelfvertrouwen ” leek mij een mooi onderwerp om eens te belichten en in de pen te klimmen.

Toen ik zo zat te mijmeren in mijn praktijk met het schrijfblok en de pen voor mijn neus trok mijn blik naar het canvasschilderij met het grote hart waarop ik het woord vertrouwen had geplakt. Blijkbaar heeft Vertrouwen mij ook beziggehouden of wellicht nog wel.

Vertrouwen hebben in je eigen hart of vertrouwen op je eigen passie waren wat gedachten die door mijn hoofd gingen. Ik kreeg het er warm van want hoe fijn is het om te vertrouwen dat het wel goed komt. Weinig ( zelf- ) vertrouwen weerhoudt je er van om te groeien. We houden onszelf vaak klein, hebben soms weinig vertrouwen op een goede afloop. En ook dit gevoel herken ik bij mijzelf.

 

Wat is voor jou Vertrouwen?

 

Heeft dit vooral te maken met jezelf, in de relatie met anderen, het leven? Als je weinig vertrouwen hebt dan voelt het leven vast onveilig voor je.

Vertrouwen is iets wat je voor een deel van je ouders hebt meegekregen. Als zij wantrouwend waren naar anderen en de wereld om hen heen dan zal jij in eerste instantie met dezelfde ogen kijken. En als zij weinig vertrouwen in zichzelf of jou hadden of jij ervaarde dit zo dan heb jij waarschijnlijk niet zo heel veel vertrouwen in jezelf.

Misschien voel je dat je niet gesteund wordt als je dit nodig hebt of vindt je dat het nooit goed genoeg is hoe je ook je best doet.

Als je nare ervaringen hebt gehad in je leven en je hebt steeds het gevoel dat je er alleen voor staat en niemand je hielp dan is het natuurlijk moeilijk om anderen, het leven en ook jezelf genoeg te vertrouwen.

Vaak sluit je dan een tijdje je hart om jezelf tegen de pijn te beschermen en duurt het een tijdje om weer opnieuw te leren vertrouwen.

 

Vertrouwen kun je laten groeien

 

Als je niet zoveel vertrouwen in jezelf hebt dan kun je het wel voeden zodat het weer kan groeien. Door kleine, haalbare stapjes te maken waarvan je overtuigt bent dat je het goed doet. Als zo’n stapje dan gelukt is geef jezelf dan een groot compliment en voel ook wat dit met je doet.

Echt het werkt! Daarna maak je een moeilijker stap, ook weer stapje voor stapje en geef je jezelf weer een compliment en schouderklopje. Je voelt je dan groeien want iedereen vindt het toch heerlijk om complimenten te krijgen? Als je steeds jezelf beloond voor de goede dingen dan zorgt dat ervoor dat je een mooier zelfbeeld van jezelf krijgt. Zeg maar een soort POKON voor je vertrouwen.c

 

Je neemt jezelf voor niet meer met negatieve kritiek af te katten, jezelf de grond in te praten. Daar heb je namelijk niks aan, je voelt je alleen een slechter mens daardoor en dat verdient niemand.

Misschien kost deze nieuwe kijk je in het begin een berg energie en betrap je jezelf erop dat je best vaak negatief over jezelf bent.

Maar hou vol, blijf positief over jezelf, steeds weer opnieuw.

 

Vraag anderen eens of ze een paar positieve dingen van je willen vertellen en benadruk die voor jezelf. Geef anderen ook complimenten, iedereen vind het fijn om iets positiefs te horen.

Je zult zien dat je meer positiviteit gaat uitstralen!! Je zelfvertrouwen zal gestaag groeien, je komt meer in balans.

Geniet van jouw zelfvertrouwen, vertrouw er maar op .

 

Alles in balans

Natuurlijk heb je ook mensen die blaken van zelfvertrouwen , niets of niemand kan hen tegenhouden. Ze lijken ver boven de menigte te staan. Ze lijken de wereld helemaal aan te kunnen.

Ze hebben voor zichzelf een wereld gecreëerd waarin mislukken van dingen geen plek schijnt te hebben en de zon lijkt bij hen altijd te schijnen.

Maar is dat echt zo?

Of leven ze zo met hun hoofd in de wolken dat ze een schijn wereld voor zichzelf hebben gemaakt. Vertrouwen hebben is natuurlijk heel goed maar zowel te weinig als teveel zorgt voor tegenslag. Het gaat erom je vertrouwen te hebben in de voor jouw juiste zaken.

 

Ik vertrouw erop dat jijzelf kunt bedenken hoe jij je vertrouwen kunt laten groeien. Dus bedenk eerst zelf wat jij nodig hebt en hoe je dit gaat doen.

Hierna zal ik tips geven, want ik weet ook dat het soms fijn is als je een duwtje in de goede richting krijgt.

 

Vertrouwen laten groeien- Tips

 

  1. Je hebt al besloten waarop je meer wilt vertrouwen; alleen als je het daar gewoon aan geeft, kun je ervaren of dit terecht is.

 

  1. Bedenk eens of je op andere momenten meer zelfvertrouwen hebt. Je kunt misschien zien dat je hoeveelheid zelfvertrouwen niets hoeft te zeggen over de werkelijkheid. Het is een beeld dat jij hebt op een bepaald moment. Onderzoek het beeld en kijk of je dit bij kan stellen.

 

  1. Laat anderen eens meekijken op het lijstje ( waarop je vertrouwt en wat je wantrouwt). Hoe zien zij de dingen op jouw lijstje? Waar zou jij meer en minder vertrouwen in mogen hebben in hun ogen? Een andere blik doet soms wonderen.

 

  1. Als je eenmaal besloten hebt waar je minder op gaat vertrouwen en vooral waar je meer op gaat vertrouwen, omdat dit beter voor je is, houd je dan hieraan. Herken de gedachten die met vertrouwen te maken hebben en neem steeds  opnieuw afstand van oude patronen die je belemmeren.

 

  1. Als je weinig vertrouwen voelt bij iets, of angst, druk dit gevoel dan niet weg maar onderzoek het even . Is het een werkelijke dreiging of is het een gevolg van negatieve gedachten of genetische aanleg? Erken het gevoel, voel hoe het voelt bij je maar laat je er niet door leiden.

 

  1. Ook handig; Kijk naar mensen met veel vertrouwen. Je zult opmerken dat veel mensen met vertrouwen daar niet meer reden voor hebben dan jij. Doe ze eens na en merk bij jezelf hoe dit voelt voor je.

 

  1. Hou heel bewust oog voor positieve ervaringen. Van nature zijn we sterker gericht op bedreigingen van ons welzijn en daarom is het belangrijk bewust aandacht te geven aan positieve ervaringen. Zie het goede in de mensen om je heen , in jezelf, je zorg voor anderen, etc.

 

  1. Schrijf een paar dingen op waar je meer vertrouwen in wilt hebben en lees dit iedere dag een paar keer. Bijvoorbeeld; ik wil dingen doen of leren die nodig zijn om mijn droom te realiseren of ik wil meer tijd voor mijzelf vrij maken om goed voor mijzelf te zorgen. Schrijf maar op waar jij meer positieve aandacht aan wil geven. Als je dit iedere hardop leest voor jezelf gaat je brein geloven wat het vaak hoort. Probeer het maar!

 

  1. Als iets niet meteen lukt, beoordeel jezelf dan niet negatief maar begin gewoon weer met positieve aandacht ……en GROEI!